De voordelen van modulair bouwen op een rij

Modulair bouwen en duurzame bouw

Modulair bouwen wordt steeds vaker toegepast. Bij deze bouwtechniek worden grote delen van het gebouw in de fabriek al gemaakt. Op de bouwplaats worden deze modules tot een gebouw gemonteerd. Het lijkt op prefab bouw, maar gaat een stap verder. Een modulair gebouw kan bijvoorbeeld in de fabriek al voorzien worden van tegelwerk en sanitair. In dit artikel zetten we nog meer voordelen van modulair bouwen op een rij.

Slim en snel

De bouwprojecten bij modulair bouwen zijn vrijwel volledig gestandaardiseerd. Met andere woorden: er worden minder fouten gemaakt dan bij traditionele bouw. En wanneer deze wel voorkomen, zijn er weinig tot geen reparatiewerkzaamheden nodig. De productie gebeurt grotendeels in de fabriek, de omgeving rond de bouwplaats heeft hierdoor minder last van overlast. Omdat de meeste productiewerk al in de fabriek plaatsvindt, heeft het weer of de hoeveelheid mankracht veel minder invloed op de bouw. De bouwtijd kan daardoor wel tot de helft verkort worden vergeleken met traditionele bouw. 

Flexibel en goede kwaliteit

Een ander voordeel van modulair bouwen is dat de gebouwen demontabel zijn. Op ieder gewenst moment kunnen de gebouwen uit elkaar worden gehaald. De indeling kan dan gewijzigd worden, of het gebouw kan op een andere plek opnieuw opgebouwd worden. Dat maakt deze bouwmethode zeer flexibel. In eerste instantie dacht men bij modulair bouwen vooral aan tijdelijke gebouwen. Doordat de ontwikkelingen in deze bouwmethode continu doorgaan, zijn hier grote stappen in gemaakt. Inmiddels is de kwaliteit van modulaire gebouwen net zo goed, of soms zelfs beter dan traditionele gebouwen. Dankzij goede isolatie kunnen gemakkelijker duurzame nul-op-de-meterwoningen of flatgebouwen gebouwd worden.

Milieuvriendelijker

Met de goede isolatie, zoals hierboven genoemd, is minder energie nodig om bijvoorbeeld huizen te verwarmen. Daarnaast wordt bij modulair bouwen gebruik gemaakt van circulariteit. Dat betekent dat alle materialen, producten en grondstoffen steeds weer opnieuw worden gebruikt. Er gaat dan minder verloren en de waarde blijft behouden. Modulaire gebouwen zien er overigens vrijwel hetzelfde uit als gebouwen die op de traditionele manier gebouwd zijn. Een win-winsituatie dus.

Meer informatie over modulair bouwen

Modulair bouwen heeft de toekomst. Ben je benieuwd naar bedrijven die hier al mee aan de slag zijn gegaan? Jan Snel Flexibel Bouwen is een vooruitstrevend bouwbedrijf die al langere tijd gebouwen fabriceert met modulair bouwen. Wil je meer weten over de bouwmethode? Kijk dan eens op de website.

De voordelen van modulair bouwen op een rij
Tags: