Houtkachel kopen? De voor- en nadelen van vrijstaande kachels en inbouwkachels

Als u op zoek bent naar een kachel, heeft u waarschijnlijk gezien dat er veel keuze is. Zo zijn pelletkachels, gaskachels en houtkachels de meest voorkomende soorten. Kiest u voor een houtkachel? Dan heeft u de keuze uit vrijstaande houtkachels en inbouwkachels. Beide soorten hebben hun charme, maar hoe kiest u welke variant het beste bij u past? In dit artikel lichten we de voor- en nadelen uit van vrijstaande kachels en inbouwkachels.

Vrijstaande houtkachel

Een vrijstaande houtkachel valt niet alleen op in huis, maar is ook nog eens geschikt voor alle huizen. Het voordeel van deze soort houtkachel is namelijk dat je deze overal in huis kunt plaatsen. Daarnaast kun je uit verschillende vormen kiezen. Denk aan een vierkante, ronde of juist rechthoekige kachel. Behalve de warmte geeft een vrijstaande kachel ook nog eens extra gezelligheid. Heb je bijvoorbeeld visite? Dan kun je gezellig om de kachel heen zitten. Een nadeel van een vrijstaande kachel is dat hij meer ruimte in beslag neemt dan een inbouwkachel. 

kachel voor binnen kopen

De voordelen op een rij:

  • Overal in huis te plaatsen
  • Keuze uit verschillende vormen

Nadelen:

  • Het neemt meer ruimte in beslag dan een inbouwkachel

Inbouwkachel

Gaat u liever voor een moderne uitstraling en heeft u de ruimte? Dan is een inbouwkachel een optie om te overwegen. Deze kachel geeft uw huis een strakke en moderne afwerking. Het voordeel van deze soort houtkachel is dat hij niet op de vloer staat en daardoor minder plek in beslag neemt. U moet er echter wel de ruimte en aansluiting voor hebben in de muur. Een nadeel van de inbouwkachel is dat de prijs van deze soort houtkachel over het algemeen wat hoger ligt dan bij een vrijstaande kachel. Maar uiteraard hangt dit ook af van het merk en de grootte van de kachel.

Voordelen inbouwkachel:

  • Strakke en moderne afwerking
  • Neemt geen plek in beslag op de vloer

Nadelen inbouwkachel:

  • Er moet een geschikte plek voor zijn in de muur
  • Over het algemeen ligt de prijs hoger dan bij een vrijstaande kachel

Houtkachel kopen

Heeft u de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en wilt u zelf een houtkachel kopen? Bekijk dan eens de kachels van Kuijt Kachels & Haarden. Bij deze specialist in kachels kunt u dankzij het brede aanbod een passende houtkachel kopen. Uiteraard heeft u daarbij ruime keuze uit zowel inbouwkachels als vrijstaande kachels.

Houtkachel kopen? De voor- en nadelen van vrijstaande kachels en inbouwkachels