Fleetmanagement: wat is het en wat zijn de voordelen?

Heeft u een bedrijf met bedrijfsauto’s, machines of andere bedrijfsvoertuigen? Dan is het handig om inzicht te hebben in gegevens van deze voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan de locaties en kilometerstanden van de voertuigen. Fleetmanagement kan daarbij helpen. In dit artikel wordt uitgelegd wat fleetmanagement is en wat de voordelen zijn van deze manier van vlootbeheer.

Wat is fleetmanagement?

Fleetmanagement, ofwel vlootbeheer, is het beheer van een commerciële vloot. Bij veel bedrijven zijn dit voertuigen zoals auto’s of vrachtwagens. Het is waardevol om inzicht te hebben in de gegevens van deze voertuigen. Denk aan gegevens over de locaties en de kilometerstanden. Op deze manier worden de voertuigen beter beveiligd tegen diefstal en is wordt de administratie efficiënter. 

Inzicht in locatie met GPS

Bij fleetmanagement wordt gebruikgemaakt van GPS-trackers. Deze worden op de voertuigen gemonteerd, waardoor het mogelijk is om altijd inzicht te hebben in de locatie van een voertuig. De informatie over actuele locaties kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het inplannen van chauffeurs en voor een efficiëntere administratie. Uiteindelijk zorgt dit vaak ook voor kostenbesparingen, omdat chauffeurs efficiënter gepland kunnen worden. Daarnaast is het vaak mogelijk om voertuigen realtime te volgen via een track-en-tracesysteem.

fleetmanagement

Diefstalbeveiliging

Behalve dat het nuttig is om inzicht te hebben in de locaties van voertuigen, helpt fleetmanagement ook bij diefstalbeveiliging. Een voertuig wat 24/7 gelokaliseerd kan worden is immers minder gemakkelijk om te stelen. Sommige systemen bieden daarnaast de mogelijkheid om zones in te stellen voor een voertuig. Zodra het voertuig de zone verlaat, wordt de beheerder gealarmeerd door het systeem. Mocht een voertuig toch gestolen worden, dan is de kans groter dat het voertuig teruggevonden wordt.

Onderhoud voertuigen

Ook voor het onderhoud van voertuigen biedt fleetmanagement een uitkomst. Met behulp van het systeem wordt onderhoud gemakkelijk bijgehouden. Tegelijkertijd wordt ook inzicht verkregen in wanneer een voertuig onderhoud nodig heeft. Dit zorgt voor een efficiëntere planning, waardoor er minder ad hoc geregeld hoeft te worden. Op de lange termijn kan dit kosten besparen.

Fleetmanagement aanschaffen

Als u een fleetmanagementsysteem voor uw bedrijfsvoertuigen overweegt, is het raadzaam om de verschillende aanbieders te vergelijken. Deze bieden verschillende soorten service aan, van basis tot all-in. Zo biedt Lokaliseer complete systemen voor fleetmanagement aan. Met dit systeem lokaliseert u op elk moment uw voertuigen, krijgt u een totaalpakket voor controle vanaf afstand en verbetert u uw service. 

Fleetmanagement: wat is het en wat zijn de voordelen?
Tags: